Historien om moderne Sudoku

Det moderne Sudokuspil blev sandsynligvis designet anonymt af en 74 år gammel pensioneret arkitekt og freelance-puslespilskonstruktør fra Connersville, i USA, og først udgivet i 1979.

Puslespillet blev introduceret i Japan af avisen Monthly Nikolist i april 1984 under navnet ”Sūji wa dokushin ni kagiru”, som også kan oversættes som “cifrene skal være enkelt” eller “cifrene er begrænset til en forekomst “(På japansk betyder dokushin en” ugift person “). På et senere tidspunkt blev navnet forkortet til Sudoku, idet det kun tog den første kanji med sammensatte ord for at danne en kortere version.  “Sudoku” er et registreret varemærke i Japan. I 1986 introducerede avisen to nyskabelser: antallet af giver blev begrænset til højst 32, og gåder blev “symmetriske” (hvilket betyder, at giverne blev fordelt i rotationssymmetriske celler). Det offentliggøres nu i mainstream japanske tidsskrifter, såsom Asahi Shimbun.

Spredning til resten af Verdenen

I 1997 så Wayne Gould fra Hong Kong et delvist afsluttet puslespil i en japansk boghandel. I løbet af seks år udviklede han et computerprogram til at producere unikke gåder hurtigt.  Da han vidste, at de britiske aviser har en lang historie med at udgive krydsord og andre gåder, promoverede han Sudoku til The Times i Storbritannien, der lancerede det den 12. november 2004 (kalder det Su Doku). Sudoku-gåder spredte sig hurtigt til andre aviser i hele Europa. Fra juli 2005 inkluderede Channel 4 et dagligt Sudoku-spil i deres tekst-tv-tjeneste. Den 2. august præsenterede BBCs programguide Radio Times en ugentlig Super Sudoku med et 16 × 16 gitter. I USA var den første avis, der udgav et Sudoku-puslespil af Wayne Gould, The Conway Daily Sun (New Hampshire), i 2004.

I dag er Sudoku kendt over hele Verden og spilles ofte. Det eneste spil der spilles mere end Sudoku er måske poker. Hvis du ønsker at prøve poker så klik her .